Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Albanian-American Freedom House

Albanian-American Freedom House

News

News

RRETH INTERVISTES SE NJE ISH HETUESI TE MINISTRIS SE BRENDSHME

Posted by ALBANIAN-AMERICAN FREEDOM HOUSE on September 3, 2018 at 8:50 AM


Nga Lekë Tasi


EDHE MBAS GJYSEM SHEKULLI E FSHEHIN TE VERTETEN QE NA NDERON


Kohët e fundit nëpër gazeta po dalin materiale që ritregojnë ngjarje të periudhës komuniste me do elemente plus të panjohura deri dje. Në fushën e editorisë kjo frymë është edhe më e theksuar; kanë dalë plot libra seriozë që tregojnë të verteta që mbuloheshin ose shtrëmbëroheshin në versionet zyrtare. Kur shfletova gazeten TemA dhe pashë të flitej për Kolonel Haxhi Hajdar Manin, u bëra menjëherë kurioz, dhe u vura ta lexoj. Një zhgënjim i thellë qe rezultati. Intervista sipas meje dhe besoj edhe sipas shumë qytetarve që i njohin ngjarjen, mund të duket si një qerthull fjalësh që vjen rrotull dhe nuk prek fare thelbin e çështjes.Haxhi Hajdar Mani kishte miqësi me një malsor, emri i tij Nosh Kola, i cili i dërgoi fjalë se po rrezikohej nga Sigurimi. Mani u zhduk nga Shkodra për këtë arsye: që t`i vinte në ndihmë mikut. Kjo qarkulloi por nën zë, e mbaj mend mirë. Mundet që ta ketë biseduar edhe me Mehmet Shehun si një shkelje të legjislacionit, sepse tek disa karaktere është e vështirë të zbehet vizioni njerzor, burrnor i gjërave, dhe të zëvendësohet me një tjetër, që e quan të vdekur atë lloj raporti. Nëpërmjet njerzve të shtëpisë siç kam dëgjuar, ai e furnizoi me ushqime dhe ujë mikun e ngujuar në shpellë, ndofta edhe me municion. Pastaj, kur u shtrëngua edhe vet kur ra në sy duke blerë ushqime, shkoi te shpella, dhe aty forcat e shumta u ranë me top dhe i asgjësuan. Në kuptimin literal të fjalës. Duke mos e thënë këtë fakt të plotë hetuesi i intervistuar, 90-te vjeçari Shyqyri Çoku, ia fsheh edhe sot gjestin burrnor Haxhi Hajdar Manit, oficer madhor por edhe njeri i besës, gjest i rrallë, i flijimit për shokun. Me një fjalë reduktohet vetflijimi në një banalitet absurd, se si dikush që ishte mirë e bukur, i shkrepi papritmas të arratiset... Nuk na e merr mendja që të harrohen qoftë dhe në pleqëri të thellë gjëra të tilla, shkaku dhe motivi i ngjarjes... E kam konstatuar edhe në raste të tjera këtë negligjencë të qëllimshme të detajeve, si psh në tregimin e dalë disa herë në gazeta të shoqërimit plot rreziqe të infermiereve amerikane që ranë në tokën tonë aksidentalisht në 1943, dhe u përcollën nga partizanët gjer në bregdet për tu evaduar nga një nëndetse. Me klimën e gëzueshme që dominon sot si pjesëtarë të NATO-s që jemi, rrethanat e rrezikut dhe shpëtimit, sidhe fotografitë, tregohen gëzueshëm si një episod i aleancës (me demek e kemi miqësinë qysh në kohën e luftës) dhe lihet mënjanë pushkatimi i Kostaq Stefës pak më von, që u dyshua për agjenturë, pikërisht sepse, nuk e dyshoi fare rrezikun (e importuar dhe partiak që mund t`i kanosej), kur si anglishtfolës iu bind urdhërit të Shtabit të Përgjithshëm t`i përcillte. Mora vesh në artikullin e djeshëm mbi arratisjen dhe asgjësimin e Haxhi Hajdar Manit vet i dytë, se është realizuar edhe një dokumentar nga Dashnor Kaloçi dhe Monika Shoshori Stafa, në kuadër të ciklit “Përballje me të kaluarën”, bashkëpunim i prezencës së OSBE dhe TV publik Shqiptarme drejtor Th. Gëllçi, nuk di se sa i plotsuar me të gjitha këto aspekte që përmenda, uroj që po. Kërkova në Internet, por më tepër se 1 minutë s`japin, sot një vit pasi është transmetuar, dhe në atë minutë nuk përmendet shkaku i vërtetë, pra gjesti vetmohues i kolonelit. Sidoqoftë, le të shërbejë ky shënim në shtyp që Zonja Claudia Wollmer e prezencës së OSBE, të vihet në dijeni të këtij aspekti të çështjes, për të patur njëherazi edhe një ide më të qartë edhe për predispozitën dhe besueshmërinë e organeve të informacionit drejt një transparence reale me të kaluarën.

Categories: None